Klímaosztály - Hűtőszekrények és fagyasztók

Hűtők, fagyasztók klímaosztály besorolás

Hűtők, fagyasztók klímaosztály besorolás
Klímaosztály A klímaosztály megnevezése Környezeti hőmérséklet-tartomány
SN Szubnormális 10 - 32 °C
N Normális 16 - 32 °C
ST Szubtrópusi 18 - 38 °C
T Trópusi 18 - 43 °C

Mi is az a klímaosztály?

A készülék adatlapján feltüntetett klímaosztály a készülék üzemelési helyének legnagyobb megengedett környezeti hőmérsékletét jelzi. A készülékeket ebben a környezeti hőmérséklet-tartományban üzemeltetve biztosíthatjuk az élelmiszerek biztonságos hőmérsékleten történő tárolását.

Egy hűtőszekrény vagy egy fagyasztószekrény konkrét klímaosztályát mindig a felső és alsó hőmérséklet határozza meg, amelyek a készülék ideális környezetét meghatározó adatok. 

Egyes készülékeknél egynél több klímaosztály is feltüntethető, amely esetben a készülék a feltüntetett klímaosztályok teljes tartományában működhet. Az SN-N-ST jelölés például összesen három éghajlati osztályra vonatkozik, és azt jelzi, hogy a készülék 10-38 °C közötti hőmérsékleten képes működni.

 

Klímaosztály, betűjelzések

A klímaosztály megmondja, hogy milyen optimális hőmérsékletű környezetbe kell helyezni a készüléket. Ezt a T, ST, N, SN rövidítésekkel fejezik ki. Ha a külső hőmérséklet az ajánlott tartományon kívül esik, a készülék energiafogyasztása megnő, és előfordulhat, hogy nem fog működni megfelelően. Ha a fagyasztószekrényen egynél több klímaosztály van feltüntetve, akkor a teljes hőmérsékleti tartományban megfelelően működik. Például egy SN-N-ST osztályú fagyasztó 10-38 °C-os környezetben működik.

 

Klímaosztályok táblázata

Klímaosztály A klímaosztály megnevezése Környezeti hőmérséklet-tartomány
SN Szubnormális 10 - 32 °C
N Normális 16 - 32 °C
ST Szubtrópusi 18 - 38 °C
T Trópusi 18 - 43 °C

 

Hogyan értelemezzük a klímaosztályokat?

Nézzünk egy példát! A megvásárolt kombinált hűtőszekrény ST klímaosztályba tartozik. Ez azt jelenti, hogy a termék 18-38°C között hőmérsékleti tartományba fog megfelelően müködni. Vagyis, ha a készüléket ki tesszük egy fütetlen, nyári konyhába, ahol a téli hónapokban a környezeti hőmérséklet 18°C alá esik, akkor a készülék nem fog jól működni. Előfordulhat, hogy a fagyasztó el kezd felmelegedni, mivel a termosztátot becsapja a környezeti hőmérséklet és nem kapcsolja be a kompresszort. Ha esetleg ilyen hiba jelenséget tapasztal, akkor érdemes ellenőrizni a készülék klímaosztály besorolását és a megadott hőmérsékleti tartományban üzemeltetni a terméket.